Banu Uçak

Mimar, Editör, Danışman

kimdir?

Banu Ucak

1979 yılında İstanbul’da doğdum. FMV Özel Işık Lisesi’nin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nü bitirdim ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım yüksek lisans programından mezun oldum.Assos Arkeolojik kazısında ve TALU Ltd. de mimarlık denemelerimden sonra 2001 yılında Yapı-Endüstri Merkezi’nde çalışmaya başladım. Yapı sektörünün öncü bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi’nde on dört yıl boyunca farklı görevler üstlendim. YEM’deki kariyerimi Stratejik Pazarlama ve İs Geliştirme Koordinatörü olarak noktaladım. İki yıl boyunca Seranit Grup bünyesinde Genel Müdür yardımcısı olarak görev aldıktan sonra, yine iki yıl boyunca Ferko İnşaat’ta Genel Koordinatör olarak sürdürdüğüm profesyonel kariyerimi, daha özgür bir üretim sürecinin içinde yer alma hayali ile noktaladım. Halen Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışıyor, editörlük yapıyorum.

Ayrıca aydınlatma teknolojileri ve dijital dönüşüm alanında hizmet veren aile şirketimiz Ağustos bünyesinde tasarım, mimarlık, yapı malzemesi alanlarında pazarlama, iş geliştirme, satış süreçlerine ilişkin danışmanlık hizmeti veriyorum. Tasarımcı ve mimarlara yönelik ürünler üreten kurumlar için stratejik ve uzun vadeli projeler geliştiyor, bu projelerin kurumsal hedefler ile entegrasyonunu sağlamak için çalışıyorum. Ayrıca mimarlık alanında içerik üretiyor, düzenli olarak farklı mecralarda konuşmacı ve moderatör olarak görev alıyorum. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’ne içerik geliştirme ve iletişim alanlarında destek veriyorum. Türkiye ve dünyadaki mimarlığa ilişkin yenilikler ve gelişmelerin yanısıra, kişisel ilgi alanım olan kentler, dönüşüm ve kentsel hafıza kavramları üzerine düşünmeye devam ediyorum. Kariyerimin her adımında mimarlık kültürünün ve yapılı çevrenin niteliğini artıran projeler geliştirmeye çalıştım. Aga Khan mimarlık ödülleri nominatörlüğünün yanısıra 2015’ten bu yana Dünya Mimarlık Festivali Jüri üyeliği yapıyorum. 2017 yılında TRT Belgesel için iki bölümden oluşan İzdüşüm isimli bir mimarlık belgeselinin hazırlanmasına katkıda bulundum ve sunuculuğunu yaptım. Her bölümünde Türkiye topraklarında uluslararası akımların izdüşümüne odaklanan belgeselin bir bölümü Art Nouveau, ikinci bölümü ise Modern Mimarlığa odaklanmış durumda.

Özde, bir tasarım ve mimarlık aşığıyım. İnsan eliyle, aklıyla, duyarlılığıyla yaratılan her güzelliği deneyimlemek, paylaşmak ve hayatın tadına varmak icin yolculuğum sürüyor